11 Ağustos 2011 Perşembe

Altın fiyatlarındaki artış en çok 14 ayar bilezik ve set türü takı satışlarını artırdı

Altın fiyatlarındaki artış en çok 14 ayar bilezik ve set türü takı satışlarını artırdı. Kız tarafının yükselen fiyatlar karşısında damadı zorlamamak ve maddi sıkıntı yaşamaması için altın takıda ayar fedakarlığı yapmaya başladığı belirtildi.

Altın fiyatlarında yaşanan artış Ramazan Bayramı sonrasında evlenecek çiftleri olumsuz etkiledi. Evde yapılan takı hesabı kuyumcudaki hesaba uymadı. Damadın cebindeki para kız tarafıyla söz kesildiğinde istenilen takıları almaya yetmiyor. Kız tarafı, damadın yaşadığı bu zorluk karşısında fedakarlık yaparak 22 ayar istenilen takının 14 ayar olması yönünde karar vererek yardımcı oluyor.

Seda Sarraf'ın sahibi Yusuf İçer, son birkaç ay içinde 14 ayar altın satışlarının arttığını söyledi. İçer, tasarruf amaçlı altın alan müşterilerin yanı sıra Ramazan bayramı sonrasında düğün yapacak çiftlerin daha çok kuyumcu yolunu tuttuğunu belirtti. Kız ve erkek tarafının daha önce takı ile ilgili yaptığı anlaşmanın kuyumcuda fiyatları görünce değiştiğini dile getirdi. İçer, "Kız tarafı altın fiyatlarının yüksek olduğunu görünce erkek tarafını zorlamak istemiyor. Karşılıklı yapılan görüşme sonrasında kız tarafı geçen yılın 22 ayar altın fiyatına kadar yükselen 14 ayar altından yapılan set ve bilezikleri alıyor. Böylece damat, takı harcamasını yarı yarıya kısmış oluyor. Bu işe en çok erkek tarafı seviniyor." dedi.

Yusuf İçer, kız tarafının altın takı olarak 5 bilezik ve set talep ettiğini söyledi. Talep edilen takı miktarının 22 ayar olması durumunda ortalama 5 ila 10 bin lira, 14 ayar olduğun da ise 2 bin 500 ila 5 bin lira arasında ödeme yapıldığını ifade etti. Osmanlı Sarraf'ın sahibi Mustafa Yüregilli, özellikle evlenecek çiftlerin artık 22 ayar değil 14 ayar takı aldıklarını belirtti. Birçok müşterinin ise 8 ayar altın talep ettiğini dile getirdi. Yüregilli, 8 ayar bileziklerin satışta olduğunu da ifade ederek, fiyatların devamlı artış göstermesiyle birlikte altını almanın daha da zor olacağını söyledi.

Bayram sonrasında düğüne hazırlanan İbrahim Çelik ile nişanlısı Gülşen Bağırgan da alacakları takıda ayar fedakarlığı yapanlardan. Gülşen Bağırgan, altın fiyatlarının yükselmesinin düğünleri ile ilgili yaptıkları hesapları bozduğunu ifade etti. Bağırgan, eşini zor duruma sokmamak için ailelerin de bilgisi dahilinde yeniden anlaşarak 22 ayar olarak istenilen bilezik ile seti 14 ayar altın olarak aldıklarını söyledi.

Altın fiyatları, bugün itibarıyla şöyle: "22 ayar altının gramı 100 lira, 18 ayar altının gramı 85 lira, 14 ayar altının gram fiyatı ise 70 lira. Piyasaya yeni çıkan 8 ayar altının gram fiyatı ise 52 lira. Hediyelik olarak tabir edilen küçük çeyrek altının fiyatı da 172 liraya ulaştı.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder