25 Ekim 2013 Cuma

Altın yükselişini kıstı

 Altın fiyatları Fed'in varlık alımlarını devam ettireceğine yönelik beklentilerin ardından gerçekleştirdiği ralliden sonra fiziki talebin düşeceği beklentileriyle 3 haftanın zirvesinin altında işlem gördü. Külçe altın dün 1,352.06 doları görerek 30 Eylül'den bu yana en yüksek seviyeye tırmanırken, 15 Ekim'den bu yana da yükselişini yüzde 8'e çıkarttı. Bloomberg ABD Doları Endeksi dün açıklanan verilerin ABD'de beklenenden fazla işsizlik başvurusu olduğunu göstermesinin ardından çok değişiklik göstermedi. Altın fiyatları son 13 yılın ilk yıllık düşüşüne doğru ilerlerken, bazı yatırımcılar sarı metale yönelik güvenlerini kaybetmeye başlıyor. ABD merkez bankası geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklamada aylık 85 milyar dolarlık varlık alımlarının sabit tutulacağını belirtirken, Bloomberg anketine katılan ekonomistler varlık alımlarında Mart ayından önce bir azalma beklemiyor. 

Londra'da bulunan UBS AG analisti Joni Teves, "Altın zayıflayan dolardan ve ABD'nin para politikasının yeniden gözden geçirilmesinden destek buldu. Fiziki piyasada bu ayın başlarında ortaya çıkan düşük seviyeler piyasa oyuncularının artık yavaş yavaş çekildiği düşüncesini ortaya koydu" ifadelerini kullandı. 

Spot altın yüzde 0.2 değer kaybederek Londra saatiyle 09:56'da 1,344.38 dolardan işlem gördü. Fiyatlar bu hafta genelinde yüzde 2.1 ilerleme gösterirken, Ağustos ayından bu yana ilk kez üst üste haftalık kazanç gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Aralık vadeli külçe altının fiyatı ise yüzde 0.5 düşüşle Comex'te 1,344.20 dolar oldu. Petrol vadelilerinin işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 39 altında gerçekleşti.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder